Dol op de doorloper?
Goed nieuws: er zijn maar liefst 8 varianten
Rubriek: De Puzzel
Label: #puzzelstukjeopzijnplek
De doorloper is niet alleen een populaire puzzel, het is ook een hele oude. Hij werd bijna honderd jaar geleden bedacht door een redacteur van Denksport. Geinig weetje - maar goed, jij komt hier natuurlijk voor de varianten die er in de daaropvolgende jaren zijn gemaakt. Dat zijn er maar liefst acht. Klaar voor? Dan lopen we er even ja, doorheen.
TIP:
Klik op de afbeelding voor een overzicht van edities die deze variant bevatten
1. Doorloper
We beginnen bij de basis. De doorloper is eigenlijk een kruiswoordpuzzel, maar dan zónder de zwarte vakjes. Dan kun je denken: lekker verfrissend, máár: zwarte vakjes zijn ook een hulpmiddel. Aangezien de bedoeling bij een doorloper is dat je de woorden die je op basis van de omschrijving hebt gevonden achter elkaar in het diagram zet, zou je ze bést nog weleens kunnen gaan missen.
2. Overlopende doorloper
Nee, dit betreft niet een doorloper die stiekem in kamp Kruiswoord is geweest. Wel is het een ongenummerde doorloper, waarbij sommige woorden op een willekeurige plek worden afgebroken en op de volgende regel verder gaan.
3. Klinkerloos en ongenummerd
Klinkerloos klinkt al vrij onheilspellend, in combinatie met ongenummerd al helemaal. Wat je kunt verwachten zijn dus omschrijvingen zonder klinkers - zls dt ds n btje - en worden ze ook nog eens ongenummerd gegeven. Sccs rm!
4. Roterende doorloper
Laten we het zo zeggen: een roterende doorloper is robuust. Er wordt namelijk flink gehakt, en wel in woorden, in tweeën, en op een willekeurige plek. Hierdoor komen de laatste letters van het woord vóór de eerste. Neem FIETS. Dat kan IETSF, maar ook ETSFI en TSFIE worden. Hopelijk kun je het op alle varianten leren.
5. Mix
Zeg mix, en wij zitten klaar. Oké, meestal met nootjes, maar voor de doorlopervariant komen we ook ons bed wel uit. Alhoewel… Deze puzzel is een mix van drie variaties: de omschrijvingen zijn ongenummerd, sommige woorden vul je van achteren naar voren in en tot slot (of juist tot overmaat van ramp) lopen de woorden soms ook nog door op de volgende regel. Kraak jij lekker je brein - storten wij onsl op de nootjes.
6. Omgekeerd
Ah, lekker. Een korte omschrijving betekent weinig ingewikkelds. Dácht je - want: omgekeerde wereld, ha! In deze variant vul je sommige woorden van achteren naar voren in. Ja, kend raad raam snee revo an.
7. Doorloper duo
Goede dingen komen meestal in tweevoud. Zon en nog meer zon, Zweden en bålletjes (oké, en puzzels) en dus ook deze doorloper, waarin je twee varianten tegenkomt. Eén: de omschrijvingen zijn ongenummerd gegeven, en twee: sommige woorden vul je van achteren naar voren in. Niks teveel gezegd toch?
8. Ongenummerd
De oplettende lezer kan zich inmiddels wel een voorstelling maken bij het woord ‘ongenummerd’, maar we leggen het met liefde nog een keertje uit. Net als bij een gewone doorloper vul je de woorden in volgens de omschrijvingen, maar - en nu komt het - die zijn dus ongenummerd gegeven. Gratis tip: de woorden passen altijd op één regel.