Gratis verzending
Abonnementen & losse edities - gratis verzending In Nederland & België
De beste aanbiedingen
Altijd de beste aanbiedingen Tot 20% korting op nieuwe abonnementen
Officiële Denksport webshop
Officiële Denksport webshop Het volledige assortiment

 

 

Filippines maken gelukkig:
met deze 8 varianten kan je je geluk niet op.


Rubriek: De Puzzel

Label: #puzzelstukjeopzijnplek


Fan van Filippines? Grote kans dat je dan ook heel gelukkig bent. Bij elke gevonden oplossing komt er in je brein namelijk dopamine vrij. Inderdaad, dat is een geluksstofje. En omdat dat heel lekker voelt, wil je er steeds meer van. 


TIP:
Klik op de afbeelding voor een overzicht van edities die deze variant bevatten

1. Anagram

Denk je het woord gevonden te hebben, moet het een anagram van de beschrijving zijn (wat betekent dat de letters onderling verwisseld zijn). Voorbeeldje nodig? Geen probleem: ELAND = LADEN. Goed te doen, toch?


2. Quiz

Een puzzel én een quiz tegelijk, wat wil een mensen nog meer? Behalve een korte uitleg dan. Correctie: ultrakort. ‘Vul de woorden in volgens de quizvragen’. Beter kunnen we het niet uitleggen. Korter ook niet.


3. Categorie

Ja, ook binnen de categorie Filippines is categorie een categorie. Klinkt ingewikkelder dan het is, want wat moet je doen: per opgave de juiste categorie zoeken en in het diagram invullen. Zoals bijvoorbeeld F-16 - CESSNA - SPITFIRE = VLIEGTUIG. Riemen vast en gaan! Met die categorie. 


4. Rijgwoord

Deze variant doet wat het belooft: woorden aan elkaar rijgen. Nu jij nog. Zoek het woord dat met beide gegeven woorden een samenstelling vormt. Probeer maar eens: TUSSEN - … - PUNT. Nou? Nou? Precies. STAND.


5. Crypto-anagram

In tegenstelling tot wat de naam wellicht doet vermoeden, kun je met het oplossen van deze puzzel geen vette geldprijs winnen. Wel vergaar je eeuwige roem als je na het lezen van deze omschrijving precies weet wat je met een crypto-anagram moet doen: 

‘Van elke omschrijving vormen één of meerdere woorden een anagram van het in te vullen woord. In de rest van de omschrijving wordt verwezen naar de eigenlijke betekenis van het woord.’ Got it? Go!


6. Cryptogram

Mocht het je na het lezen van bovenstaande variant een beetje te veel zijn geworden, dan moet het met deze variant beter gaan, want die is drie letters korter. De omschrijving ook trouwens: vul het diagram in volgens de gegeven cryptische omschrijvingen. Hoppa, aan de slag.


7. Wie van de drie

Voor wie hier toch ook nog aan Frank Masmeier moet denken, die heeft met veel te maken, maar niet met deze Filippinevariant. En dat is misschien maar beter ook. De bedoeling is dat je één van de drie gegeven woorden in het diagram plaatst. Maar... wie van de drie..?


8. Woordsom

We sluiten af met een variant voor liefhebbers van wiskunde A én wiskunde B. Een vrij unieke combinatie - en dat geldt ook voor deze variant. Je moet een alternatief woord zoeken voor de uitkomst van de ‘som’. Ja - we maakten die keuze destijds niet voor niets. Om je een beetje op weg te helpen: de twee delen van deze som vormen een deel van het woord dat je zoekt. Nee? Oké, voorbeeldje dan: het in te vullen woord is VELDSLAG, en wordt omschreven als LAND + SOORT = OORLOG. Hopelijk verloopt het oplossen van de puzzel vrediger.