Douze points voor de Zweedse puzzel:
12x alle varianten op een rij
Rubriek: De Puzzel
Label: #puzzelstukjeopzijnplek
Wie groot fan is van taal en op raadsels oplossen, is hoogstwaarschijnlijk ook groot fan van de Zweedse puzzel. En, lucky you: er bestaan maar liefst twaalf verschillende varianten van deze leuke puzzelsoort. Twaalf?! Twaalf. We zetten ze voor je op een rij. Inclusief uitleg. En daarna: øpløssen måår die håndel
TIP:
Klik op de afbeelding voor een overzicht van edities die deze variant bevatten
1. Zweedse puzzel
Dit is de Zweedse puzzel zoals je hem waarschijnlijk kent. Je vult de woorden in volgens de omschrijvingen. Ieder vakje staat voor één letter. Behalve de IJ, die mogen gezellig samen in een vakje. Het spannendste moment? Dat is natuurlijk wanneer je de oplossingsbalk invult door middel van de genummerde hokjes en daar - als het goed is - een mooi woord uitrolt. Oftewel: de oplossing van de puzzel.
2. Quiz
Een quiz? Ja, dat is eigenlijk exact zo simpel als het klinkt. Althans, de puzzel hoeft niet simpel te zijn, dat snap je. Hoe het werkt? Een aantal woorden die je zoekt, vormen de antwoorden op bepaalde quizvragen. Beantwoord deze vragen, vul die in in het diagram, en klaar ben je.
3. Aanvulwoord
Het klinkt misschien ingewikkeld als je alleen de omschrijving leest, maar als je de puzzel even bekijkt, begrijp je meteen wat we bedoelen. Wat je doet: vul horizontaal en verticaal de woorden in volgens de omschrijvingen. Zoek vervolgens op de plekken waar daar om wordt gevraagd, het woord dat aansluit op alle drie de gegeven woorden. En, you did it!
4. Omgekeerd
Zo ingewikkeld als de ene uitleg klinkt, zo simpel is de ander. Bij de omgekeerde Zweedse puzzel vul je sommige woorden van achteren naar voren in. Niets meer, niets minder.
5. Rijgwoord
Vul ook hier weer horizontaal en verticaal de woorden in volgens de omschrijvingen. Zoek op de plekken waar daar om gevraagd wordt, het woord dat zowel met het bovenste als met het onderste woord een samenstelling vormt. Klaar? Weer een puzzel opgelost. Kind kan de was doen. Nu het rijgwoord nog.
6. Klinkerloze omschrijvingen
Een dagelijks bestaan zonder klinkers zou een beetje ingewikkeld worden. Prbr ht mr ns. Precies, redelijk ingewikkeld. Wat dat betreft houden we het in het echte leven liever bij een klinkerrijk bestaan, maar bij de Zweedse Puzzel zorgt het juist wel voor vertier. Klinkerloze omschrijvingen zijn net als de normale Zweedse Puzzel, maar dan zijn de klinkers uit de omschrijvingen weggelaten. Moet je net nog een beetje extra nadenken. Mr dt kn jj.
7. Rebus
Ken je de rubus nog? Puzzels oplossen door middel van plaatjes aangevuld met letters. De variant van deze Zweedse puzzel gaat met dit leuke concept aan de haal. Een paar van de woorden die je in deze puzzel zoekt, zijn omschreven als een rebus-opgave. Los deze rebussen op, vul ze in in het diagram en de oplossing is nabij. Leuk voor meerdere zintuigen, deze variant.
8. Legpuzzel Zweeds
Legpuzzels zijn hartstikke populair, het is dan ook niet verwonderlijk dat er verschillende varianten op zijn gekomen, wij houden ervan. In dit geval de variant: Legpuzzel Zweeds. En dat werkt zo. In plaats van woorden uit een lijst, vul je de omschrijvingen passend bij het Zweedse diagram in. Vul vervolgens de woorden in volgens de omschrijvingen en de puzzel is… gelegd.
9. Kronkel
Geen gekronkel in je hoofd, maar in je puzzelboekje. Veel beter. De kronkelvariant van de Zweedse puzzel werkt heel simpel, namelijk door de ontbrekende woorden van uitdrukkingen en spreekwoorden in te vullen. Moet je dus wel een beetje thuis zijn in de gezegden der Nederlandse taal, maar als dat het geval is, dan zit je gebakken. Spreekwoordelijk, maar dat snapte je.
10. Code
Letters, cijfers, letters, cijfers - voor iedereen die geen keuze kan maken is de code-variant van de Zweedse puzzel de perfecte middenweg. In deze puzzel zijn alle letters gecodeerd. Hierbij geldt dat gelijke cijfers, gelijke letters zijn. De bedoeling? Dat jij de code kraakt. Zet ‘m op Sherlock!
11. Woordsom
Je kunt cijfers natuurlijk delen door twee, maar woorden net zo goed. Dat is wat er gebeurt in de woordsom-variant. Een paar van de woorden waar je naar op zoek moet, zijn in twee delen omschreven. Twee staan sterker dan één, dus eventueel trek je er iemand met de lurven bij om de woordsom op te lossen.
12. Duozweeds woordzoeker
1 + 1 = 2, dus waarom ook niet de Zweedse puzzel met een woordzoeker combineren? Dat is precies wat er gebeurt in de leuke Duozweeds woordzoeker. Hoe die werkt? Zoek in het diagram de woorden op die in de woordenlijst zijn weergegeven. Als alle woorden uit de lijst zijn weggestreept in het diagram, vormen de overgebleven letters van links naar rechts en van boven naar beneden de oplossing. Deze noteer je vervolgens bij de gemarkeerde omschrijving in het Zweedse diagram. Volg je ‘m nog? Mooi. Vul tot slot horizontaal en verticaal de woorden in volgens de omschrijvingen, en ook door deze puzzel kan een krul.