Jasper Soetendaal maakt Mindmaster Kunst: "heel benieuwd naar de reacties"
Puzzelpraat
#interview
Van je hobby… nog meer je hobby maken. Dat is wat IT-ondernemer Jasper Soetendal (44) deed toen hij zijn liefde voor pubquizzen en escaperooms vertaalde in een totaal nieuwe manier van puzzelen.
Mindmaster Kunst bestaat uit twintig prachtige speurplaten - gemaakt van 160 schilderijen - waarin Jasper op ingenieuze wijze allerlei aanwijzingen heeft verstopt. Wij vroegen Jasper hoe hij op het idee van deze nieuwe puzzels kwam, wat je nodig hebt om ze op te lossen en natuurlijk: of we nog kunnen ontsnappen.
Jasper, van de IT naar de puzzels. Hoe is dat zo gekomen?
“Nou, IT en puzzelen liggen dichterbij elkaar dan je denkt. Programmeren is eigenlijk ook één grote puzzel, met veel logisch nadenken en ‘puzzelen’ tot je een oplossing hebt gevonden. Daarnaast doe ik graag mee met pubquizzen en escaperooms met vrienden. Op een gegeven moment kon dat door corona niet meer, en dacht ik: kan ik niet een app bouwen waarmee je een soort escaperoom om je heen hebt? Die heb ik vervolgens gemaakt en uitgebreid getest, en daaruit kwam naar voren dat iedereen het idee supertof vond, maar wel tegen de techniek van de telefoon aanliep.
Je moet je mobiel twee tot drie uur in je hand houden, via zo’n schermpje werkte het ook niet echt lekker, batterij weer leeg, enzovoort. Dat moest dus een stap verder, dacht ik. De grap is dat ik toen weer terugging van techniek naar papier. Het voordeel daarvan is: een boek hapert nooit. Niemand die mij belt met de boodschap: mijn boek doet het niet.”
Dat is waar. Dus: een puzzelboek
“Ja - maar: niet zomaar een. Ik wilde écht iets tofs doen, en het grafisch interessant maken. Alleen ben ik geen tekenaar, dus dacht ik: wat als ik gebruik maak van dingen die er al zijn in het publieke domein? Hoe stop je de verrassing, het speuren én het mysterie van een escaperoom in een kunstwerk? Zo is het stapje voor stapje ontstaan, en ben ik met - toen nog - één grote puzzel bij Denksport uitgekomen.”
En Denksport was meteen enthousiast?
“Ja - al hebben we er samen nog wel een slag over geslagen om de puzzel iets toegankelijker te maken. Met die ene grote puzzel werd je wel in een keer in het diepe gegooid. Nu zijn het er drie - en kun je dus in het ondiepe badje beginnen."
Is Mindmaster dan zó ingewikkeld? *doetzwembandjesom*
“Nee, of althans: het is echt een ander type puzzel. Dat merk je ook als mensen het boek in handen hebben. Ze bladeren het door en zeggen: “Dit ziet er supergaaf uit, maar wat moet ik eigenlijk doen?”
Ehm, dat wilde ik ook vragen. Wat moeten we eigenlijk doen?
“Ik zeg dan: lees even wat er staat. Daar hebben we ook op gelet: het zijn drie puzzels, maar je wil geen drie pagina’s aan uitleg moeten doorploeteren. Kort gezegd werkt het zo: alle puzzels spelen zich af in twintig speurplaten, die samengesteld zijn uit kunstwerken. In die speurplaten zijn aanwijzingen verstopt. De eerste stap is relatief simpel en heel concreet: je zoekt in die eerste puzzel naar Romeinse cijfers, speelkaarten en letters.”
“Heb je dat gedaan, dan kun je door naar de tweede puzzel. Hierbij zitten op één plaat drie aanwijzingen naar één moderne beroemdheid - bijvoorbeeld een voetballer, artiest of schrijver - verstopt. Dat kan van alles zijn: een portret, een handtekening, tekst of andere duidelijke link. Je hebt dus één plaat, en daar moet je drie aanwijzingen naar één persoon zien te vinden.”
“De essentie van de derde puzzel is hetzelfde als de tweede, behalve dat je nu in de speurplaten zoekt naar historische figuren én dat de aanwijzingen verdeeld zijn over de verschillende platen. Dat is een stuk ingewikkelder omdat je de aanwijzingen op de juiste manier met elkaar moet combineren. Daarom hebben we de vorm veranderd van één naar drie puzzels. Het zwembad is nog steeds even diep, maar in drie puzzels kom je geleidelijk bij de oplossing. Je hoeft dus niet meteen af te zwemmen.”
Wat is er zo leuk aan Mindmaster, en zo anders aan deze nieuwe vorm van puzzelen?
“Je kunt het het niet vergelijken met een escaperoom - ik pretendeer ook niet dat dat het is - maar het heeft er wel mee te maken. Je komt in een ruimte, je weet niet wat je moet doen en het enige aanknopingspunt en enige wat je kunt doen is om je heen kijken of je wat ziet. Dat geeft je een hele rijke ervaring en context. Het is aan jou om daar rare dingen in te ontdekken. Het is eigenlijk de plaatjesronde in de pubquiz, maar dan een hele lange en ingewikkelde, haha."
Wat hebben puzzelaars - naast zwemkleding - nog meer nodig om Mindmaster Kunst te worden?
“Vindingrijkheid, verbanden kunnen leggen en algemene kennis, En dan bedoel ik niet specifiek kunstkennis - maar een scherp oog voor wat er niet op een kunstwerk thuis kan horen.”
Mindmaster Kunst ligt sinds 17 oktober in de winkel en is natuurlijk ook online verkrijgbaar op Denksport.com