Van keuken tot kruiswoord: Miljuschka's klassiekers in puzzelvorm
Puzzelpraat
#interview


Even je apps checken, een foto maken, een goede serie kijken: de gemiddelde schermtijd van Nederlanders is 5,5 uur per dag. Schrikken? Ja, maar het blijkt lastig om ‘m omlaag te krijgen.
Ilya Kneppelhout (28) ging de uitdaging aan en besloot twee jaar geleden drie dagen offline te gaan. Dat beviel zo goed, dat het zijn missie werd om meer mensen te laten meemaken wat hij in die dagen had ervaren. Samen met Jordy van Bennekom (29) richtte hij in 2024 The Offline Club op. Wat doet deze club precies en wat heeft dat met Denksport te maken? Je leest het hier - en daarna snel die telefoon weg.
Ilya, om te beginnen: wie is Ilya?
“Dat ben ik, 28 jaar oud. Ik woon in Amsterdam, houd van dansen, vrienden zien, reizen, lezen en sporten. En ik ben een van de oprichters van The Offline Club.”
Ja, vertel!
“Na mijn studententijd - ik studeerde Business Administration met Journalistiek als minor in Amerika, en volgde de Master Entrepreneurship in Amsterdam - liep ik stage bij MOYU. Samen met Jordy van Bennekom, een studiegenoot. In die periode besloot hij, bij wijze van experiment, vier dagen offline te gaan. Hij was geïnspireerd geraakt door mensen als Bill Gates, die regelmatig een paar dagen lang in een huisje in de natuur doorbrengen zonder enige vorm van technologie. Boeken lezen, ideeën krijgen, uitrusten, wandelen, het brein ruimte geven. Jordy was heel positief toen hij terugkwam, dus dat wilde ik ook weleens proberen.”
En?
“Ik ervoer mega veel rust en kreeg veel nieuwe ideeën. Ik had echt het gevoel dat mijn hersenen weer ruimte hadden voor mijn eigen gedachten. Gedachten die ik heel lang niet had gehad. Ik voelde me meer in lijn met mezelf, kon beter nadenken over mijn leven, m’n carrière. En ik had ineens heel veel tijd voor dingen die belangrijk voor me zijn. Creatief bezig zijn, lezen, schrijven. Aan het einde van de rit had ik echt zoiets van: ‘Holy shit, als ik dít al na drie dagen ervaar, dan moeten andere mensen dit ook ervaren."
En toen kwam het idee van de Offline Club?
“Ja, we dachten: mensen kunnen hier echt veel aan hebben in deze tijden van superveel schermtijd, burn-outs en stress."
Waarmee begon het precies?
“Met het idee van offline cafés. Stadsoases midden in de drukte, waar mensen altijd heen konden gaan voor rust. Maar daar hadden we simpelweg geen geld voor. Daarom zijn we begonnen met The Offline Getaway – een weekend weg van je fucking drukke leven. Het concept sloeg aan, en dat doet het nog steeds. Inmiddels hebben we ironisch genoeg meer dan honderdduizend volgers op Instagram.”"


Wat is het doel van de weekenden?
“Mensen in de natuur samenbrengen zonder telefoon zodat je weer echt kunt connecten met jezelf én verbinding kunt vinden met anderen - zonder dat je steeds wordt afgeleid door digitale apparatuur. We creëren een moment van rust en tijd voor jezelf, maar het is ook een ontmoetingsplek. Dat vinden we heel belangrijk in een tijd waarin veel eenzaamheid wordt ervaren."
Inmiddels is The Offline Club veel meer dan alleen een weekend weg.
“Klopt, we wilden het concept toegankelijk maken voor iedereen. Niet iedereen kan en wil zomaar een heel weekend weg, ook qua kosten. Daarom zijn we toen begonnen met kortere digital detox events - en dat is eigenlijk waar de Offline Club nu grotendeels uit bestaat. De events vinden plaats in grote steden als Amsterdam, Parijs en Londen - en worden gehouden in bestaande cafés en andere unieke plekken. We merken echt dat er enorm veel behoefte aan is. We leven in een tijd waarin het moeilijk is om rust te vinden en om mensen te ontmoeten. Wij bieden beide."
Hoe moeten mensen zo’n digital detox event voor zich zien?
“Net als voor een film, koop je vooraf een kaartje. Op de dag dat het plaatsvindt ga je naar de locatie en het eerste wat je daar doet is je telefoon opsluiten in ons telefoonhotel. De avond duurt drie uur. Het eerste uur is voor jezelf . Mensen lezen, puzzelen, schrijven, journalen, haken, breien - het is echt een moment van bezinning. Daarna begint het contactmoment. Je kunt samen puzzelen, praten of spelletjes spelen. Alles wordt overigens begeleid door een host die het je comfortabel maakt. Hij of zij is er echt om een intieme persoonlijke omgeving te creëren, zodat je je ook echt veilig voelt om jezelf te durven zijn.”
Mooi - en wat zijn jullie plannen voor de toekomst?
“De ambitie is om een global network van lokale Offline Clubs te creëren - en dat er in alle grote steden van de wereld een Offline Club komt. We hopen echt een community te worden dat mensen als hun tweede huis gaan zien. Verder organiseren we dit jaar in Nederland ook nog andere evenementen zoals offline puzzelparty’s, waar Denksport bij betrokken is. En we gaan naar Australië om soortgelijke events te organiseren. Er komen nog een hoop dingen aan. "
Waarom zijn The Offline Club en Denksport volgens jou zo’n goede combinatie?
“Mensen ontspannen door te puzzelen, dat proberen wij ook te bereiken met The Offline Club. Inspireren in plaats van scrollen, iets analoog doen, in plaats van digitaal. Op onze events hebben we bovendien gemerkt dat puzzelen ook echt voor verbinding zorgt. Samen puzzelen blijkt echt een hit en een fijn sociaal moment te zijn."
Tot slot, hoe is het inmiddels met je eigen schermtijd gesteld?
“Die vraag krijg ik vaak. Het is paradoxaal dat ik voor mijn werk natuurlijk veel online moet zijn, maar verder probeer ik op mijn gevoel af te gaan. Ik voel me snel slecht als ik veel op mijn telefoon zit, dus ik heb regelmatig momenten dat ik hem helemaal uitzet. Dan gooi ik ‘m in mijn tas, of leg ik hem in een andere kamer. Verder heb ik nog wel een paar tips die bij mij goed werken."
Kom maar door!
“Koop een analoge wekker zodat je niet met je telefoon wakker wordt. Laat je telefoon sowieso buiten je slaapkamer. Alles wat er op je scherm binnenkomt, zou je in het echt nooit in je slaapkamer toelaten. Ook heb ik alle meldingen uitstaan op mijn telefoon, zelfs op mijn homescreen. Het is dus echt een bewuste keuze om een app in te gaan en input te krijgen. En ik laat mijn telefoon vaak thuis als ik ga sporten of boodschappen doe"
Grijp je op die momenten dan nog vaak mis?
“Nee, dat heb ik niet meer. Ik herinner me dat nog wel van mijn eerste offline weekend. Dat ik gelijk mijn telefoon zocht als ik op de wc zat, of als ik terugkwam van een wandeling. Dat soort dingen zijn nu echt verdwenen. Je kan er dus zéker beter in worden."
Denksport en The Offline Club werken dit jaar op meerdere momenten samen. Benieuwd? Houd dit inspiratieblog dan goed in de gaten.