Gratis verzending
Abonnementen & losse edities - gratis verzending In Nederland & België
De beste aanbiedingen
Altijd de beste aanbiedingen Tot 20% korting op nieuwe abonnementen
Officiële Denksport webshop
Officiële Denksport webshop Het volledige assortiment

 

 

Van Zoek om de Hoek tot Telraam:
dit zijn de 12  woordzoekervarianten


 De Puzzel

#puzzelstukjeopzijnplek


Zoals een kruiswoordpuzzel een kruiswoordpuzzel is, zo is een woordzoeker een woordzoeker.. toch? Nou, nee dus. Deze populaire puzzel gaat verder, véél verder dan louter speuren en strepen, want er zijn maar liefst 12 varianten. Ook zijn er verschillende niveaus. Zo kun jij bepalen of je met of zonder poespas wil strepen.. 

Bijgekomen van dit heuglijke nieuws? Mooi, gaan we verder met een klein stukje informatie. 

Zoals gezegd zijn ook binnen woordzoekers verschillende niveaus.
De nummer 1 t/m 6 uit de lijst komen voor in Woordzoeker 3*, de nummers 6 t/m 12 in Woordzoeker 4*. 

In dit artikel leggen we je in alle rust uit wat er op elk niveau van je verwacht wordt. Mag je daarna je kiezen welke variant je nieuwe lievelings is.


TIP:
Klik op de afbeelding voor een overzicht van edities die deze variant bevatten


1. Woordzoeker

Zonder afbreuk te doen aan de kennis en kunde van de fans: deze variant is het zogenaamde instapmodel. En daar is niets mis mee - als het rijdt, dan rijdt het, nietwaar. 

In deze klassieke woordzoeker ga je in het diagram horizontaal, verticaal en diagonaal op zoek naar woorden, die gelinkt zijn aan het thema van de puzzel. Heb je alle woorden weggestreept, dan rest je niets anders dan te kijken welk woord de overgebleven letters vormen. Past dat woord nou ook precies in de oplossingsbalk, dan heb je ‘t gewoon geflikt. Hoera!


2. Zoek om een hoek

Voor woordzoekerfans die op zoek zijn naar een beetje uitdaging, komt deze variant om de ehm, hoek kijken. Alle woorden die je in het diagram zoekt, hebben namelijk een knik, een hoek. De woorden kunnen elkaar ook kruisen. Om je op weg te helpen, is er al een woord ingevuld. Toch wel lekker. Verder is-ie qua oplossing hetzelfde als nummer 1: check de letters en plaats ze in de letterbalk. 


3. Zoek om twee hoeken

Als je de beschrijving van nummer 2 goed gelezen hebt, voel je ‘m al aankomen: de woorden in Zoek om twee hoeken hebben - inderdaad - twee knikjes. Verder is-ie hetzelfde als nummer 2. 


4. Doolhof

Je live door een doolhof bewegen is leuk, maar je al puzzelend naar de uitgang van het diagram bewegen is nóg leuker, geloof ons maar. Het uitgangspunt van de puzzel is het reeds ingevulde woord. Daarachter begint het volgende woord en zo baan je je een weg naar de omcirkelde allerlaatste letter. Eenmaal daar bekijk je rustig welke letters er nog over zijn en of je daarmee een woord kunt vormen. Let op: in tegenstelling tot de vorige puzzels worden letters hier slechts eenmaal gebruikt én maken de woorden enkel rechte hoeken.


5. Telraam

Dacht je dit handige ding in je kleutertijd voor het laatst nodig te hebben gehad, dan heb je het mis. En goed ook, want in deze variant wordt het je knap lastig gemaakt. In deze woordzoeker ga je op zoek naar één woord dat een aantal keren verstopt is. Aan jou de schone taak te achterhalen hoe vaak dat het geval is. En, voordat je denkt: ah, makkie - het woord is een aantal keren verkeerd gespeld. Ja, niemand zei dat het makkelijk was, wel leuker.


6. Miljoenenzoeker

Voor wie denkt dat je tot 31 december moet wachten tot Gaston met een miljoen voor je neus staat, is dit heel goed nieuws. De miljoenen liggen namelijk voor het oprapen - op elk moment waarop jij dat wil. Als je ze vindt, tenminste. Je gaat in deze puzzel niet op zoek naar woorden maar naar getallen. De overgebleven cijfers vormen je prijs. Grapje natuurlijk, maar wel motiverend, niet?


Kraken maar, dat brein: Deze puzzels zijn ideaal om online te spelen


7. Legwoordzoeker

We zijn weer een uitdaging verder: deze woordzoeker bevat zowel woordzoekerwoorden als legwoorden. Tipje nodig? Geven we. Streep eerst de woordzoekerwoorden weg en leg dan de legwoorden - die in dit geval vervangen zijn door cirkels -  op de juiste plek in het diagram en klaar is Kees. Althans, dat hopen we. Na een tijdje. 


8. Koppelwoordzoeker

Was jij Kees uit nummer 7? Zet dan je tanden in de koppelwoordzoeker. In de woordenlijst staan koppelwoorden. Het woord dat je zoekt in het diagram bestaat uit twee van die koppelwoorden. Bijvoorbeeld: DEUR… EG. Welk woord past hiertussen? Precies: bel. En wat krijg je dan? Precies: BELEG. En dat woord zoek je in het diagram. 


9. Kruiswoordzoeker

Inderdaad, dit lees je goed - hier staat inderdaad een woord waarin twee van de populairste puzzels samenkomen. Los van euforie daarover is enige uitleg ook wel handig. In het diagram worden de woorden die je moet vinden, als kruiswoordopgave beschreven. Het antwoord zoek je vervolgens op in het diagram. Gratis tip: de te zoeken woorden staan in alfabetische volgorde in de lijst.


10. Verborgen woordzoeker

Ja, we zeggen niet voor niets dat het bij woordzoekers om speuren en strepen gaat. Bij de verborgen woordzoeker zoek je namelijk naar woorden die verbonden zijn aan het thema dat bovenaan staat. Hier bedenk je echter wel eerst zélf de woorden. Het aantal puntjes achter de eerste letter geeft aan hoe lang het woord is. De overgebleven letters vormen ook weer een woord. 

Heeft u ‘m nog? Dit is de eerste puzzel waarbij we toch maar even vermelden dat alle woorden die in dit diagram verstopt zijn op de laatste oplossingspagina van het boekje staan. Maar laat je daar vooral niet door ontmoedigen.


11: Vertaalwoordzoeker: van Nederlands naar Engels

Voor mensen die een aardig woordzoekerwoordje over de grens spreken óf voor hen die hun Engels willen verbeteren, is dit de ideale puzzel. Wat je doet: je vertaalt de woorden van het Nederlands naar het Engels, en zoekt ze vervolgens op in het diagram. 
Wij zeggen: a child kan de laundry doen. 


12. Kronkelwoordzoekers

De woorden kronkelen (de naam geeft het al weg) als een slang door het diagram heen. De omkaderde letters geven de positie van de begin-of eindletter aan. Volgende woord staat steeds links, rechts, boven of onder de letter en de laatste letter is metee de beginletter van het volgende woord. Pas op dat je niet draaierig wordt!