Gratis verzending
Abonnementen & losse edities - gratis verzending In Nederland & België
De beste aanbiedingen
Altijd de beste aanbiedingen Tot 20% korting op nieuwe abonnementen
Officiële Denksport webshop
Officiële Denksport webshop Het volledige assortiment

Japanse puzzel oplossen

Bij een Japanse puzzel kan je door middel logisch nadenken een tekening reconstrueren. De cijfers naast en boven het diagram geven aan hoeveel vakjes er in de betreffende rij of kolom moeten worden ingekleurd. Staat er bijvoorbeeld 3-2 dan betekent dat, dat er na eventueel een of meer witte (lege) vakjes eerst drie vakjes achtereen zwart zijn. Daarna volgen er een of meer witte vakjes, dan twee zwarte. En  ten slotte eventueel weer een of meerdere witte  vakjes.

Hoe werkt een Japanse puzzel?

Stap 1
Links van de twaalfde regel staat een 10. Dat betekent dat alle tien de vakjes op die regel zwart zijn. Op elk van de twee regels daarboven worden negen vakjes gekleurd. Van de tien beschikbare vakjes kunnen er dus al acht worden ingekleurd. Alleen de buitenste vakjes blijven nog even leeg. Hetzelfde geldt voor de negende kolom, degene met 14. Links van de zevende regel staat 1-1. Dat betekent dat het zwarte vakje op die regel een losstaand vakje moet zijn; de vakjes links en rechts blijven leeg. Om dat aan te geven zet je een stip in die vakjes. In de laatste kolom, die met de 8, staat nu een stip en de acht aaneengesloten zwarte vakjes passen er nog maar op een manier in. Ook de twee rijen met 9 kunnen op basis hiervan worden ingevuld.

Japans 1

Stap 2
De volgende stap is de achtste kolom, die met 6-4-2. Deze kolom kan nog maar op een manier worden ingevuld. Ook is het duidelijk waar de vier zwarte vakjes in de eerste kolom moeten komen te staan. Wanneer we nu kijken naar de rijen twee t/m zes, dan zien we dat we de meest rechtse blokjes van twee achter elkaar gekleurde vakjes al hebben ingevuld. De zevende kolom is daarmee compleet. De middelste acht van de elf vakjes van de vierde kolom liggen nu ook vast.

Japans 2

Stap 3
Wanneer alle lijnen gevonden zijn kun je alle vakjes met een lijn en alle vakjes met een getal inkleuren, zodat een tekening ontstaat. Alle puzzels hebben een titel die indirect of cryptisch naar de tekening verwijst.

Japans 3

Tot slot
Alle puzzels hebben een titel die verwijst naar de tekening die ontstaat. Dit voorbeeld
heet ‘Da Vinci’s vrouw’, omdat de tekening de Mona Lisa van Leonardo da Vinci voorstelt.


Vind japanse puzzels onder andere in: