Gratis verzending
Abonnementen & losse edities - gratis verzending In Nederland & België
De beste aanbiedingen
Altijd de beste aanbiedingen Tot 20% korting op nieuwe abonnementen
Officiële Denksport webshop
Officiële Denksport webshop Het volledige assortiment

Sudoku uitleg

Een sudoku is een cijferpuzzel die bestaat uit negen blokken van 3×3 vakjes. In elk vakje hoort een cijfer van 1 tot en met 9 te staan.

Hoe speel ik een sudoku?

Vul de puzzel zo in, dat in elke rij, elke kolom en elk blok van 3×3 vakjes de cijfers 1 tot en met 9 een keer voorkomen.

Sudoku 1

Het is aan te raden om je allereerst te concentreren op een cijfer. Aangezien een cijfer niet tweemaal in hetzelfde vierkant of rij mag voorkomen, kan de 1 in het linker vierkant, enkel links in de onderste rij, komen te staan. Van hieruit kun je de puzzel verder invullen.

Sudoku 2

Sudoku 2468

Deze puzzel bevat een mix van drie verschillende variaties. De omschrijvingen zijn ongenummerd gegeven, sommige woorden vul je van achteren naar voren in en ten slotte lopen de woorden soms door op de volgende regel.

Sudoku 2468

Sudoku Twins

De Sudoku Twins bestaat uit twee sudoku’s met drie gemeenschappelijke blokken (grijs vlak). Vul de Sudoku Twins zo in, dat bij beide sudoku’s in elke rij, elke kolom en elk blok van 3×3 vakjes de cijfers 1 tot en met 9 een keer voorkomen.

Sudoku twins

 

Sudoku 13579

Vul de puzzel zo in, dat in elke rij, elke kolom en elk blok van 3×3 vakjes de cijfers 1 t/m 9 een keer voorkomen. In de grijze vakjes komen enkel oneven getallen.

Sudoku 13579

 

Sudoku Hyper

Niet alleen elke rij, elke kolom en elk blok van 3×3 vakjes krijgen de cijfers 1 t/m 9. Ook de vier grijze vierkanten bevatten deze cijfers.

Sudoku Hyper

 

Sudoku X

Niet alleen elke rij, elke kolom en elk blok van 3×3 vakjes krijgen de cijfers 1 t/m 9. Ook de twee diagonalen bevatten deze cijfers.

Sudoku X

 

X-Wing

Het getal 3 is kandidaat in de X van R1-K1, R1-K9, R7-K1. R7-K9 en komt dus niet in R5-K1, R9-K1 en R9-K9. Dus R5-K1=4.

Y-Wing

De getallen 1, 6 en 9 zijn de enige kandidaten in de door R3-K7, R1-K9 en R3-K1 gevormde Y-wing, die R1-K3 insluit. Daar kan de 9 niet komen te staan. Dus R1-K9=9.

Sudoku wing


Sudoku vind je onder andere in: 

Hoe kun je beter worden in het oplossen van een Sudoku?

In 2004, toen Sudoku populair begon te worden, kwam (prof.dr.) Wil Schilders, wiskundige aan de Technische Universiteit Eindhoven, voor het eerst in aanraking met Sudoku. Hij was meteen gefascineerd en schreef 3 boeken over het oplossen van sudoku, gebruikmakend van alle aantekeningen en de grote hoeveelheid oefenpuzzels in de overal ter wereld gekochte puzzelboekjes.

Het verschil van deze boeken over het oplossen van sudoku’s is dat de uitleg bijzonder helder is. Zo wordt er uitsluitend met getallenparen gewerkt,  in plaats van alle mogelijkheden in de vakjes te plaatsen. Dit laatste wordt in veel andere boeken aangeraden, waarbij vervolgens niet wordt verteld hoe men verder moet.

Het basisboek, “Los elke sudoku op”, neemt de lezer bij de hand. Elk hoofdstuk begint met een nieuwe techniek, ingeleid met veel uitleg en voorbeeldpuzzels, daarna volgt vaak nog een aantal uitgewerkte oefenpuzzels en materiaal voor de lezer om zelf te oefenen. De boeken “Medium sudoku’s oplossen” en “Moeilijke sudoku’s oplossen” bouwen voort op de technieken beschreven in het eerste boek. Hierin worden de moeilijker puzzels behandeld, wederom in veel detail en met allerlei voorbeeldpuzzels, zodat de lezer zich nog verder kan bekwamen in het oplossen van sudoku’s. 

Soms kost het wat tijd om het juiste pad te vinden, maar de uitgelegde methode staat garant voor succes! Bezoek zijn website voor nog meer leuke weetjes en achtergrond informatie >>