Gratis verzending
Abonnementen & losse edities - gratis verzending In Nederland & België
De beste aanbiedingen
Altijd de beste aanbiedingen Tot 20% korting op nieuwe abonnementen
Officiële Denksport webshop
Officiële Denksport webshop Het volledige assortiment

Mozaïek oplossen

Bij een mozaïekpuzzel moet je door logisch nadenken bepalen of de vakjes van de puzzel wel of niet ingekleurd moeten worden. Met behulp van de gegeven nummers kun je het diagram invullen en zo een tekening laten ontstaan. De titel boven iedere puzzel verwijst indirect of cryptisch naar het te vinden plaatje.

Bekijk alle producten met mozaïekpuzzels

Spelregels

Figuur 1
De cijfers in het diagram geven aan hoeveel direct aanliggende vakjes inclusief het genummerde vakje gekleurd moeten worden. In de puzzel heeft ieder vakje met een cijfer drie, vijf of acht aangrenzende hokjes. Het vormt daarmee dus een blok van vier (in een hoek), zes (aan een rand) of negen vakjes. In het voorbeeld kan het blok rond de 9 linksboven helemaal ingekleurd worden.

Mozaïek 1

Figuur 2
De 0 midden boven geeft aan: geen kleur. Dat vakje en de vijf omringende vakjes blijven dus leeg. Je kan dat aangeven met een kruisje of een ander teken.

Mozaïek 2

Figuur 3
Als er vakjes worden gekleurd of leeg blijven, geeft dat nieuwe informatie over andere vakjes. In het voorbeeld kun je zien dat de 5 links op de tweede regel drie gekleurde buren heeft en voor de overige twee in te kleuren vakjes er maar een oplossing is. Namelijk het vakje met 4 en het lege er rechts naast. Hiermee is die 4 gelijk voorzien en blijven de drie onderburen dus leeg. Zo kan je stapsgewijs de hele puzzel oplossen.

Mozaïek 3

Figuur 4
Logisch doordenkend ontstaat zo een plaatje, in dit geval Mickey Mouse.

Mozaïek 4