Schermtijd? Nu. Even. Niet: waarom puzzelen goed is voor het kinderbrein
Achtergrond
#puzzelenkunjeleren
Kinderen en schermen. Als we toch eens de oplossing hadden om die twee magneten van elkaar af te krijgen, dan hoefden wij geen puzzelboekjes meer te maken. En ondanks dat dat een hele hoop peuter- en puberwoede zou schelen, zou het toch wel zonde zijn. Want niet alleen maken we onze puzzels met groot plezier, je kind steekt er ook het nodige - en meer - van op.
Van een grotere woordenschat tot het gebruik van getallen, logisch denken en het stimuleren van creativiteit: in dit blog lees je waarom puzzelen voor zowel peuters als pubers het leukste en leerzaamste vermaak is dat er is.
De puzzelvoordelen
Maar eerst: voordat we gaan kijken naar welke puzzel bij welke leeftijd past - en wat kinderen daarvan kunnen leren - sommen we nog even de puzzelvoordelen op die voor álle kinderen gelden.
1. Het is gezellig.
Zeker als je te maken hebt met een puber die zowel oostindisch blind als doof is (dopjes in de oren en een scherm voor de neus), is het hartstikke leuk om eens samen iets te doen zonder bliepjes, lichtflitsen en andere afleiding.
2. Puzzelen bevordert...
… de ontwikkeling van cognitieve vaardigheden als probleemoplossend denken, ruimtelijk inzicht en concentratie.
3. Puzzelen vergroot...
…het zelfvertrouwen: als je kind zelf (of vooruit, met een beetje hulp van jou) tot een oplossing komt, zal het een gevoel van trots en zelfvertrouwen ervaren. Wat weer bijdraagt aan een positief zelfbeeld.
4. Kinderen leren doorzetten
Voor niets gaat de zon op - en dat geldt ook voor puzzelen. Precies de bedoeling, want zo leert je koter om door te zetten. Een eigenschap waar ze hun hele leven plezier van hebben.
Van dreumes tot peuter: jong geleerd,,
Het leuke aan puzzelen is dat je kind er als dreumes of peuter al mee kan beginnen. Best handig, als de Legoblokjes je weer eens om de oren vliegen. En natuurlijk geef je ze dan geen Sudoku in handen, maar puzzels waarmee ze spelenderwijs aan de slag gaan met kleuren, lijnen en vormen - en als ze iets ouder zijn met tellen, raadsels en doolhoven.
Van 6-8: aarde aan de bovenkamer
Is je kind iets ouder, zeg tussen de 6-8 jaar, dan kan het twee kanten op. De kant van de uitdaging, en de kant van gewoon lekker bezig zijn, niet te ingewikkeld en een beetje snel graag. Zij vragen, wij draaien. Even ontspannen met een kleurplaat, mandela - al dan niet een logische - of lijnpuzzel is namelijk zo gepiept. Of een woordzoeker: het speuren en strepen is niet alleen leuk, maar ook leerzaam, want die woordenschat wordt spelenderwijs steeds groter.
Heeft je kind het puzzelboek al uit voor jij je ook maar één keer hebt omgedraaid op je strandbedje, dan kan het wellicht wat uitdagender ja. Ook op die leeftijd kunnen ze beginnen met sudoku's, zeeslag, nullen en enen, tentje-boompje, bruggen bouwen en tectonic. Inderdaad, daar moeten ze hun bovenkamer wel echt even voor aanzetten. Maar: ze krijgen er ook iets voor terug. Zo leren ze logisch nadenken en wordt hun oplossend vermogen vergroot.
Van 9-12: lekker bewegen met dat brein
En dat laatste kan, als ze nóg iets ouder zijn - zeg, pre-pubers tussen de 9 en 12 - goed van pas komen. Want de ontwikkeling van dat brein gaat maar door, dus dan kun je het net zo goed op een leuke en leerzame manier stimuleren. Je kunt kiezen voor een Junior puzzelboek, maar als ze zichzelf daar net iets te stoer voor vinden, kun je ze best laten snuffelen aan hun favoriete puzzel op het eerste niveau. Blijft dat brein lekker in beweging - ook al liggen ze de hele dag horizontaal.
Kind blij, brein blij, en niet te vergeten: ouders blij. Daarnaast sla je door je tieners te laten puzzelen ook nog een derde vlieg in diezelfde klap. Want… als ze met hun hoofd in een puzzel zitten, zitten ze niet op dat… *grom* scherm.
Door de wind, door de regen
We zijn natuurlijk niet geheel objectief, maar wij zouden denken: helder verhaal. Scherm eruit, puzzelen erin! Kom maar op met die eindeloze zomervakantie of… eindeloze regendagen.