Gratis verzending
Abonnementen & losse edities - gratis verzending In Nederland & België
De beste aanbiedingen
Altijd de beste aanbiedingen Tot 20% korting op nieuwe abonnementen
Officiële Denksport webshop
Officiële Denksport webshop Het volledige assortiment

 

 

Van sudoku tot logikwis:
dit doen deze puzzels met je brein


 Gezondheid

 #hersengymnastiek #puzzeljefit


Ben je groot fan van puzzelen, maar houd je ook van een fit brein? Dan vind je het vast leuk om te weten welke puzzels welk deel van je bovenkamer in beweging kunnen zetten. Van het verbeteren van visuele intelligentie tot het stimuleren van de aanleg van nieuwe verbindingen: dit doen de volgende puzzels met je hersenen.

 

1. Kruiswoordpuzzel: creatieve verbanden leggen

Een kruiswoordpuzzel is de ultieme vorm van hokjesdenken. Je kraakt je hersenen en legt tegelijkertijd creatieve verbanden. Zo kom je letter voor letter dichter bij de oplossing. En als je de luikjes in je hoofd hoort openklappen en je herinnert dat piano óók een snaarinstrument is, volgt de ontlading. Geluk op een vierkante centimeter! 

2. Legpuzzel: verbeter je visuele intelligentie

Klassieke legpuzzels zijn weer helemaal hip. En dat is goed nieuws voor als je binnenkort een verhuizing op de agenda hebt staan, want met deze puzzel train je je ruimtelijke inzicht en verbeter je je visuele intelligentie. Wordt dat visualiseren van een andere kleur op de muur en het om de hoek tillen van die giga bank, eindelijk een keer wél een eitje. 

 

3. Train je hele brein

Kraak codes door je hersenen te laten kraken: dat is het spel van cijfercode. Door cijfers aan letters te koppelen, kom je woord voor woord dichterbij. Bijzonder aan deze puzzel is dat hij beide hersenhelften activeert. Logisch en analytisch denken aan de linkerkant, creativiteit en verbeeldingskracht rechts. Zo sla je twee vliegen in één klap en train je je eigenlijk je hele brein.

4. Logikwis: het geheim van opgeruimd denken

Van hetzelfde laken een pak is de logikwis, waarbij je een raadsel oplost met behulp van aanwijzingen en een schema. Proberen, combineren, elimineren en weer proberen. Je hersenen komen met een hypothese. Of die klopt? Dat test je door in gedachten de hokjes te vullen. Je twee hersenhelften slaan ook hier dus weer hun cellen ineen, waardoor je onder andere gestructureerd leert denken en je oplossend vermogen wordt versterkt.

5. Filippines: dopamine-boost

Filippines zijn er in vele soorten en maten. De gemene deler? Algemene kennis + woordenschat + mentale flexibiliteit = een geluksboost. Geluksboost? Jazeker. Bij elke gevonden oplossing komt in je hersenen het gelukstofje dopamine vrij. Omdat dopamine zo lekker voelt, willen je hersenen meer. Dat maakt een filippine zo’n verslavende vorm van hersengymnastiek.


Zet je schrap: dit zijn onze populairste puzzelboek-abonnementen


6. Cryptogram: rek en strek je brein

Een bank is een zitmeubel, maar het kan ook een financiële instelling zijn. In cryptogrammen speel je met de dubbele betekenis van woorden. Op het eerste gezicht lijkt het soms onbegrijpelijk. Maar kijk nog eens. En nog eens. Uiteindelijk ontrafel je de betekenis van de dubbelzinnige omschrijvingen. Door buiten de gebaande paden te denken, daag je je hersenen op een nieuwe manier uit. Zo stimuleer je de aanmaak van nieuwe hersenverbindingen en puzzel je je brein flexibel. 

 

7. Varia: complete brein work-out

Met een kruiswoordpuzzel prikkel je het langetermijngeheugen door in je hersenen te graven. Bij een woordzoeker stimuleer je juist het kortetermijngeheugen. Je bent in dat ene moment op zoek naar dat ene woord. De afwisseling van woorden, cijfers en lijntjes is de kracht van variapuzzels. Ook weer ideaal als je op zoek bent naar een complete breinwork-out.

8. Sudoku: train je probleemoplossend vermogen

Rijen en cijfers. De regels zijn simpel. Maar dat geldt niet voor het oplossen van sudoku’s. Het ordenen van getallen vergt flink wat van je denkvermogen. Deze puzzels prikkelen je creativiteit, vergroten je logisch inzicht en verbeteren je vermogen om problemen op te lossen. En het mooie is: je kan altijd op je eigen niveau sudoku’s maken. Die met 1 ster zijn het eenvoudigst, die met 10 sterren zijn voor doorgewinterde fanaten. 

9. Japanse beeldzoekers: een-tweetje tussen links en rechts

Ook met Japanse beeldzoekers prikkel je wederom in één klap je twee hersenhelften. De logica van links (rekenen), de creativiteit van rechts (tekenen). Door links en rechts goed samen te laten werken, maken je hersenen nieuwe verbindingen aan. Daardoor kun je sneller informatie opnemen en beter verwerken. 

10. Binaire puzzel: spoedcursus logisch nadenken

Enen en nullen. Meer keus is er niet. Toch is binair puzzelen lastiger dan het lijkt. Het vraagt om een flinke dosis logische denkkracht. De kern van logisch denken is dat je je focust op één taak. Stap voor stap analyseer je een situatie en aan het eind van de rit volgt die ene oplossing. Zo train je je brein om efficiënt en makkelijk problemen te ontcijferen. 

11. Tectonic: puzzel jezelf productief

Tot slot de tectonic, die verdacht veel weg heeft van een sudoku, maar toch iets anders is. Ook hier is het in ieder geval een kwestie van denken in cijfershokjes. Je hoofd erbij houden en vakje voor vakje naar oplossingen zoeken. Door die constante concentratie vergeet je alles om je heen. Met als gevolg: ontspanning. En een geest die helemaal tot rust komt, is later een stuk productiever.