Gratis verzending
Abonnementen & losse edities - gratis verzending In Nederland & België
De beste aanbiedingen
Altijd de beste aanbiedingen Tot 20% korting op nieuwe abonnementen
Officiële Denksport webshop
Officiële Denksport webshop Het volledige assortiment

 

 

Laura is puzzelredacteur:
'Nooit bedacht dat dit een baan was'


Puzzelmania

 #achterdeschermen


Puzzelen was altijd al een hobby van Laura Minderaa (24), maar dat het uiteindelijk ook haar baan zou worden, had ze nooit verwacht. ‘Ik weet nog heel goed dat ik aan het zwembad lag en ineens dacht: ‘Hé, deze puzzels worden natuurlijk ook gewoon door mensen gemaakt.’

We spraken Laura over haar baan, hoe ze precies bij Denksport terecht is gekomen en hoe haar dagen op de redactie er uitzien. “Ik ben nog lang niet uitgekeken.”

Taalwetenschap

Al zo lang Laura zich kan herinneren, is ze fan van puzzelen. Maar daar verder over nadenken, doet ze niet echt. “Ik nam altijd puzzelboekjes mee op vakantie, lekker voor bij het zwembad. Dat zag ik echt puur als vermaak, niet als potentiële baan.” 

Na de middelbare school kiest Laura voor de studie Taalwetenschap. Wat ze daar precies mee wil gaan doen, weet ze dan nog niet. Als opdracht maakt ze tijdens haar studie een escaperoom over Afrikaanse talen. Afgelopen februari wint ze daar een prijs voor. “Als ik nu op die opdracht terugkijk, denk ik: ja, eigenlijk leek dat heel erg op wat ik nu doe. Raadsels, puzzelen, ontleden: achteraf gezien hebben die dingen me altijd aangetrokken.” 

Vacature puzzelredacteur

Als Laura in 2022 afstudeert en van een welverdiende vakantie geniet, ligt ze op een gegeven moment met haar puzzelboekje aan het zwembad. Ineens realiseert ze zich dat de puzzels die ze ontcijfert, ook gewoon door iemand zijn gemaakt. “Ik dacht: misschien zou ik ook wel op zo’n plek kunnen werken.” Laura googelt de termen ‘vacature’ en ‘Denksport’ en jawel - het toeval wil dat de vacature voor puzzelredacteur net één dag online staat.

Laura solliciteert, wordt aangenomen en mag zichzelf inmiddels alweer ruim een jaar puzzelredacteur noemen. “Ik heb het heel erg naar mijn zin en zie nog heel veel mogelijkheden om door te groeien. Je leert hier elke dag zoveel bij, mijn werkzaamheden zijn heel breed. Ik vergelijk Denksport vaak met een tapasrestaurant, met heel veel verschillende smaken en heel veel verschillende gerechten die je kunt proeven. En dan ben ik degene die pas net is begonnen met eten, haha.”

Een werkdag

En - voor de mensen die net als Laura nooit eerder van de functie puzzelredacteur hadden gehoord -, hoe ziet een gemiddelde werkdag op de redactie eruit? Laura: “Als ik mijn werkzaamheden grof opdeel, zijn er twee dingen die ik doe. Echt handmatig zelf puzzels maken, en de geautomatiseerde puzzels die zijn vastgelopen een handje helpen. Zo kan een omschrijving van een woord bijvoorbeeld te lang zijn gemaakt door de computer - die kort ik dan in.” 

De middag is meestal voor het handmatige puzzelen. “Mijn team houdt zich bezig met alle varianten die taalafhankelijk zijn. De puzzels met cijfers, bijvoorbeeld sudoku’s, worden gemaakt door het internationale team. En dan zijn er ook nog de Business to Business-redacteuren, die puzzels voor kranten en tijdschriften maken. Zelf ben ik groot fan van de logikwis, daarin kun je echt je eigen creativiteit kwijt - het is helemaal je eigen verhaal. En zo heeft iedereen zijn voorkeur. We hebben bijvoorbeeld ook echte cryptokoningen op de redactie. Uiteindelijk kun je kiezen wat je leuk vindt, en je daar eventueel in specialiseren. Uitstapjes maken mag altijd. Zo heb ik laatst ook mijn eerste puzzel voor een tijdschrift gemaakt. Ergens in Limburg kun je me vinden!”

Fijne sfeer

Hoe lang Laura met een puzzel bezig is, verschilt per keer en per klus. “Wat ik nu heel leuk vind om te maken, zijn filippines. In deze puzzel heb je uiteindelijk een verticale balk waar het oplossingswoord in komt te staan. Dat kan best even zoeken zijn. Als je in je oplossingswoord bijvoorbeeld de letter x hebt zitten, moet die ook in één van de puzzelwoorden zitten. En dan moet die x ook nog op de juiste plek zitten. Dus ja, dan is het soms flink schuiven en schrapen.”

En helpen de redacteuren elkaar op die momenten dan een beetje? Net zoals je op vakantie roept: wie weet er een woord met een… Laura: “Haha ja, we helpen elkaar heel veel. We lossen elkaars puzzels ook vaak op. En dat is dan je werk, fantastisch toch? Sowieso heerst hier een hele fijne sfeer. Iedereen is blij met zijn werk, dat zorgt voor een hele gezellige stemming op de werkvloer.”

De toekomst

Dus Laura blijft voorlopig nog wel even bij Denksport, als kunstmatige intelligentie tenminste geen roet in het eten gooit? “Zeker, ze zijn nog lang niet van me af. En toevallig heb ik laatst een keer gekeken of ChatGPT een logikwis kon maken. Dat viel vies tegen. Volgens mij is AI nog niet heel goed in redeneren, iets wat bij puzzelmaken echt essentieel is. Dus nee, ik zou eerder zeggen: wat de computer nu voor ons doet, het grote bulkwerk, is eigenlijk alleen maar fijn. Op die manier is er voor ons juist meer tijd en ruimte om leuk en creatief bezig te zijn.”


 

Laura legt uit waarom dit haar favoriete puzzels zijn:

 

DMA:

"Dit tijdschrift is een soort portfolio van Denksport. Van lijnpuzzels tot quizfilippines en van tectonics tot Zweedse doolhoven: je vindt hier ongeveer alles wat Denksport te bieden heeft! En dat is écht een hele hoop."

Logikwis:

"Het oplossen van een logikwis geeft je een adrenalineboost. Als je de kern uit alle aanwijzingen hebt kunnen halen, voel je je gewoon slim. En logikwissen zijn ook nog eens heel leuk om te ontwerpen."

10 voor Taal:

Varia Beeldpuzzel

"Alle foto’s, kleuren en tekeningen in dit boekje vormen een supervrolijk geheel. Het puzzelaanbod is erg gevarieerd, en de redacteuren beleven een hoop plezier aan het vele handwerk dat in dit boekje zit."