Kleuren op nummer, maar dan anders: dit is een Japanse puzzel - en zo los je 'm op


De Puzzel

#daslogisch#tekenen


De Japanse puzzel. Voor de een gesneden koek - of sushi -, voor de ander één groot mysterie. Wij zijn er voor iedereen, dus vandaag nemen we zowel de Picasso’s als de mensen die al moeite hebben met het tekenen van een paard mee in de wondere wereld van het logisch tekenen.

Want daar draait het om, bij de Japanse puzzel. En daar zit ook meteen de moeilijkheid. 

 

Inlijsten maar

Of nou ja, moeilijk, moeilijk - als je eenmaal weet wat je moet doen, zou je de weg naar de oplossing makkelijk moeten kunnen vinden. Maar omdat we snappen dat verstrikt raken in getallen en het zoeken naar een verborgen tekening elkaar nou niet bepaald versterken, leggen we hier stapje voor stapje uit hoe je kunstwerk zich onder je ogen ontvouwt. Kun je ‘m daarna inlijsten en ophangen. Win-win.

 

Wat is een Japanse puzzel?

Leuke vraag - en belangrijk ook, want dan weten we dat we het over hetzelfde hebben. De bedoeling van een Japanse puzzel (ook wel bekend onder de naam nonogram, Hanjie, Griddlers en Picross) is dat er langzaam een tekening ontstaat door middel van logisch nadenken.

 

Wat heb je nodig om een Japanse puzzel op te lossen? 

Een (kleur)potlood, geduld, en de twee hersenhelften van je brein. Japanse beeldzoekers prikkelen namelijk zowel de logica van links (rekenen) als de creativiteit van rechts (tekenen). Door beide hersenhelften goed met elkaar samen te laten werken, maken je hersenen nieuwe verbindingen. Hierdoor kun je informatie sneller opnemen en beter verwerken. Werken aan je breingezondheid én een tekening aan de muur - veel beter wordt het niet.

 


Ingrid over Tectonics®: "Net zo verslavend als een Netflix-serie"


Wat moet je doen bij een Japanse puzzel? 

Logisch nadenken dus, maar bovenal: de aanwijzingen goed opvolgen. Die vind je in de vorm van cijfers, links en boven het diagram. Een cijfer geeft aan hoeveel vakjes er in de betreffende rij of kolom moeten worden ingekleurd. 

 

Mag ik een concreet voorbeeld van hoe je zo’n aanwijzing verwerkt in het diagram? 

Logisch nadenken dus, maar bovenal: de aanwijzingen goed opvolgen. Die vind je in de vorm van cijfers, links en boven het diagram. Een cijfer geeft aan hoeveel vakjes er in de betreffende rij of kolom moeten worden ingekleurd. 

Laat dit even rustig op je inwerken. 


Theorie begrepen? Gaan we door naar de praktijk. In deze drie stappen los je een Japanse puzzel op.  

 


 

         Stap 1: kijk goed naar het voorbeeld 

  • Links van de twaalfde regel staat een 10. Dat betekent dat alle tien de vakjes op die regel zwart zijn. Op elk van de twee regels daarboven worden negen vakjes gekleurd. Dat betekent dat er van de tien beschikbare vakjes dus al acht kunnen worden ingekleurd - alleen de buitenste vakjes blijven nog even leeg. . 
  • Hetzelfde geldt voor de negende kolom, die met het getal 14. Links van de zevende regel staat 1-1. Dat betekent dat het zwarte vakje op die regel een losstaand vakje moet zijn; de vakjes links en rechts blijven leeg. Dit geef je aan door een stip in die vakjes te zetten. In de laatste kolom, die met de 8, staat nu een stip, en de acht aaneengesloten zwarte vakjes passen er nog maar op een manier in. Ook de twee rijen met 9 kunnen op basis hiervan worden ingevuld. 

 


 

        Stap 2 :

  • Je bent goed bezig, maar om nou te zeggen dat er al tekening in de rekening komt? Nee. Daarom: snel door met stap 2. 
  • Kijk even naar de achtste kolom, die met 6-4-2. Die kolom kan nog maar op één manier worden ingevuld. Ook is het duidelijk waar de vier zwarte vakjes in de eerste kolom moeten komen te staan (toch? Anders nog een keertje goed kijken). 
  • Als je nu kijkt naar de rijen twee tot en met zes, dan zie je dat je de meest rechtse blokjes van twee achter elkaar gekleurde vakjes al hebt ingevuld. De zevende kolom is daarmee compleet (chapeau!). De middelste acht van de elf vakjes van de vierde kolom liggen nu ook vast. 

 


 

        Stap 3 :

  • Hou vol, je bent er bijna - dit is de laatste stap. 
  • Als alle lijnen gevonden zijn, kun je alle vakjes met een lijn én alle vakjes met een getal inkleuren, zodat er een tekening ontstaat. Alle puzzels hebben een titel die verwijst naar de tekening die ontstaat. Als je nu kijkt naar deze puzzel, wat zie je dan…? .
  • Gaat er geen lichtje branden? Steken wij ‘m dit keer nog voor je aan. Dit voorbeeld heet ‘Da Vinci’s vrouw’, omdat de tekening… inderdaad de Mona Lisa van Leonardo da Vinci voorstelt. 

 

En nu jij!

Vallen alle puzzelstukjes op z’n plek? En helemaal zin om nu zelfstandig aan de slag te gaan met een Japanse puzzel? Good for you. Even rondneuzen wat er allemaal in de (Japanse) puzzelwinkel te koop is, mag ook. Op deze pagina vind je de verschillende varianten - het moet natuurlijk wel bij je interieur passen.

 


Bezig met laden...